Výbuch paneláku v Čechách: najmenej 1 osoba mŕtva, tri deti nezvestné

17.02.2013 Celý región

Praha 17. februára (TASR) - Najmenej jedného mŕtveho a 11 zranených si vyžiadal výbuch panelového domu, ku ktorému došlo v noci nadnes v českom meste Frenštát pod Radhoštěm. Päť ľudí je nezvestných, z toho tri deti, informoval spravodajský portál iDNES.cz. Polícia označila za možnú príčinu výbuchu plyn a preveruje, či nedošlo k trestnému činu.

Muž, ktorý zomrel pri prevoze do nemocnice, obýval byt, v ktorom plyn vybuchol. Pôvodné informácie hovorili o tom, že záchranári našli v troskách domu druhého mŕtveho, krajský policajní riaditeľ Tomáš Tuhý však túto informáciu na popoludňajšej tlačovej konferencii vyvrátil a vysvetlil ju chybou v záznamoch záchrannej služby.

Medzi zranenými sú aj tri deti. Jedna žena má popáleniny na 60 percentách tela. Ošetriť museli aj jedného z hasičov.

Po tom, ako hasiči strhli obvodové múry, začali záchranári prehľadávať trosky. Na mieste sú aj kynológovia so psami.

Zástupca riaditeľa moravskosliezskych hasičov Vladimír Vlček v Českej televízii uviedol, že dobu prehľadávania sutín odhaduje na desiatky hodín. V dome sa totiž prepadli dva stropy. Na mieste zasahuje 15 hasičských jednotiek.

Polícia zatiaľ nepotvrdila šíriace sa špekulácie, ktoré zaznamenal reportér iDNES.cz, že výbuch nemusel byť náhodný, pretože v prízemí býval problémový človek, ktorému hrozilo vysťahovanie. Tento muž bol práve tým mŕtvym, ktorý zomrel pri prevoze do nemocnice.

Najskôr veľký výbuch, potom menšie

Podľa polície sa ozval najskôr jeden mohutný výbuch, potom niekoľko menších. "Informácie postupne získavame od svedkov" povedal iDNES.cz predpoludním hovorca Zbyněk Tomšík, ktorý je na mieste výbuchu. Potvrdil tiež, že dom bol napojený na plynový rozvod.

"Zatiaľ to vyzerá na výbuch plynu, ale ako k nemu prišlo, to doteraz netušíme," povedal iDNES.cz krajský policajný riaditeľ Tomáš Tuhý.

Policajti uzavreli ulicu, na miesto vyslali poriadkovú jednotku a kynológov so psami cvičenými na vyhľadávanie nezvestných.

V dome žil "problémový" nájemník

"Medzi ľudmi sa šíria reči, že na prízemí býval problémový človek, ktorého čakalo vysťahovanie. Ľudia si myslia, že výbuch nemusela byť náhoda. Polícia to však zatiaľ nepotvrdila," informoval z miesta reportér iDNES.cz. Neskôr doplnil, že tento 60-ročný muž, bol tým mŕtvym, ktorý zomrel pri prevoze do nemocnice.

Zástupca riaditeľa moravskosliezskych hasičov Vladimír Vlček v Českej televízii uviedol, že čas prehľadávania sutín po strhnutí štítovej steny odhaduje na desiatky hodín.

V dome sa totiž prepadli dva stropy. "Na mieste zasahuje pätnásť hasičských jednotiek," dodal hovorca hasičov Petr Holub.

Všetci obyvatelia poškodeného domu sú v nemocnici. Zhruba tridsať evakuovaných, ktorí čakajú v zasadacej sieni mestského úradu, je zo susedného domu.

Zranené sú tri deti

Medzi zranenými je osem dospelých a tri deti. "Ženu s vážnymi popáleninami druhého až tretieho stupňa na približne šesťdesiatich percentách povrchu tela ošetrili a odviezli do Fakultnej nemocnice Ostrava. Tridsaťosemročný muž má zas popáleniny tváre, brucha, hrudníka a končatín", uviedol hovorca záchranárov Lukáš Humpl.

V Mestskej nemocnici v Ostrave leží ďalší muž, ktorý utrpel ľahšie popáleniny. "Ošetriť museli aj jedného zo zasahujúcich hasičov, a to s poranením tváre a hrudníka," dodal Humpl. Hasič je mimo ohrozenia života.

Tri deti vo veku od 14 až 17 rokov výbuch a následný požiar popálil na končatinách, pri ošetrovaní boli pri vedomí. Do nemocnice v Novom Jičíně záchranári priviezli tri osoby, ktoré sa nadýchali splodín.
 
 
 

Vyberte región